Penandaan Tarikh (TARIKH LUPUT) dan Apakah Maknanya Kepada ANDA?
Tarikh
luput dan lain-lain penanda tarikh pada produk makanan digunakan untuk
menunjukkan hayat penyimpanan (shelf life) produk makanan tersebut. Penanda
tarikh juga digunakan pada produk kosmetik dan ubat-ubatan.
Terdapat
pelbagai pendekatan terhadap penandaan tarikh dan berbeza di antara
negara-negara lain.
Pada
tahun 2013, FOMCA dan ahli gabungannya telah membuat pemerhatian di tiga
pasaraya (hypermarket) yang popular - untuk menilai sejauh mana penandaan tarik
luput pada makanan dilaksanakan mengikut keperluan keselamatan makanan. Lebih
75 bahan makanan masih dijual walaupun tamat tarikh luput. Pada tahun 2014,
akhbar the Star melaporkan bahawa beberapa pasaraya mempunyai bahagian ‘reduce
to clear’ dan menjual produk makanan yang sangat hampir tarikh luput. Amalan
ini juga didapati dalam kalangan kedai roti dan penjual makanan segar – seperti
buah-buahan dan sayur-sayuran.
Persoalannya
adakah amalan ini mewujudkan risiko keselamatan kepada pengguna?
Apakah kaitan tarikh luput kepada pengguna?
Agensi
kerajaan yang berkaitan keselamatan makanan dan undang – undang yang berkaitan
mempunyai huraian dan keperluan penandaan tarik pada produk makanan demi
keselamatan pengguna.
Tarikh
luput adalah tempoh masa sesuatu produk makanan berada dalam keadaan yang boleh
diterima pengguna – dan biasanya berkaitan dengan aspek keselamatan dan kualiti
produk makanan.
Hayat penyimpanan bertujuan
membantu pengguna membuat pilihan yang selamat dan membantu membuat pilihan
yang betul berkaitan dengan cara makanan itu dimakan – dimasak, dibuat
jeruk,disimpan dalam peti sejuk, dimakan segar dan sebagainya.
Pengguna HARUS membaca label
yang sepatutnya mempunyai arahan penyimpanan yang relevan dengan penandaan
tarikh pada produk tersebut. Penandaan tarikh juga bantu mengurangkan sisa
makanan dan membantu dalam pengagihan dan penyimpanan makanan oleh pengeluar, pegimpor,
pengedar, penjual dan lain-lain pihak.
Jenis-jenis penandaan tarikh
termasuk:
- Jual sebelum
- Baik sebelum
- Guna sebelum
- Baik dibeli sebelum
- Tarikh luput
Sehingga Mac 2014, KKM
menyenaraikan 300 produk makanan yang wajib mempunyai penandaan tarikh mengikut
Peraturan Makanan 1985. Penandaan tarikh seperti berikut digunakan:
- Tarikh luput – bermakna SELEPAS tarikh tersebut makanan tersebut tidak sesuai dari segi kualiti (rasa, keterampilan) dan keselamatan.
- Tarikh minimum durability (ketahanan minimum) – bermakna tarikh sehingga mana makanan tersebut sesuai dari segi kualiti (rasa, keterampilan) dan keselamatan; iaitu Baik Sebelum.
Bagaimanakah KKM memastikan peraturan di atas dipatuhi?
Semasa permerhatian FOMCA
yang dirujuk di atas, tauhu yang sudah bertukar warna keperangan telah diletak
tarikh luput baru oleh pekerja pasaraya yang ditinjau.
Makanan segar tidak memerlukan
penandaan tarikh di bawah Peraturan Makanan 1985.
Bagaimanakah Penandaan Tarikh diTentukan?
Ini adalah tanggungjawab
pengeluar makanan. Antara faktor-faktor yang dipertimbangkan adalah:
- Keperluan penyimpanan
- Keperluan pengagihan, dan pengedaran
- Risiko: bahan kimia, kuman, haiwan perosak dan benda asing
- Keperluan suhu penyimpanan dan pengedaran
Faktor-faktor di atas adalah
antara yang perlu diambil kira semasa sesuatu produk makanan dibangunkan. Pengeluar harus mengetahui apakah aspek-aspek
yang mengancam kualiti dan keselamatan produk tersebut.
Jenis bahan, ramuan dan bahan
pembungkus juga diambil kira.
Apakah Harapan Pengguna
Semua
peraturan hanya berkesan jika ada perlaksanaan, pemantauan pasaran dan tindakan
undang-undang yang berkesan.
Pengguna harus mempunyai kemudahan yang
membolehkan mereka melaporkan insiden keselamatan makan dengan cepat dan ‘responsif’.
Perlu ada agensi yang mempunyai elemen penguatkuasaan dan mengambil tindakan
undang-undang.
Agensi ini diharap memberikan maklumat yang tidak berat sebelah
mengenai semua aspek keselamatan makanan dan menyokong aktiviti pendidikan
pengguna yang berterusan.
Comments